088 999 50 00

Algemene projectinformatie Emmalaan Utrecht

Dit pand is gebouwd rond 1898 en ontworpen door architect Rijkssen in de chalet-stijl met verwijzingen naar de Jugendstil. In overleg met de afdeling erfgoed van de gemeente Utrecht en de eigenaren is besproken welke stappen nodig waren het goed aan te pakken. Elke wijziging aan een Rijksmonument is vergunningplichtig. Door vooraf met de afdeling Erfgoed de werkzaamheden en wensen te bespreken, verlopen de vergunningstrajecten vaak soepeler.’

Authentieke details terugbrengen en behouden voor de toekomst

De restauratie moet zoveel mogelijk in de geest van de architect worden uitgevoerd, daarom besluiten de eigenaren een kleur-historisch onderzoek te laten uitvoeren. De architect heeft destijds gekozen voor geel voor de kozijnen en rood voor de ramen. De gootconsoles waren in twee kleuren geschilderd; sommige details in rood andere in geel. Wij hebben hiervoor een vergunning aangevraagd. Wij hebben de volgende werkzaamheden uitgevoerd: het schilderen van het pand, het timmerwerk en het loodgieterswerk. Inclusief houtrot herstel, vervangen van de zinken goten en de zinken bekleding van dakkapellen.

Particulier eigendom

Subsidie

Eigenaren van Rijksmonumenten kunnen een subsidie aanvragen. 38% Van herstel aan het casco van het pand komt in aanmerking voor subsidie. Eigenaren moeten er wel snel bij zijn want op = op.

Werkzaamheden uitgevoerd door Van Wijk

Schilderwerk

Toen wij begonnen met het verwijderen van de slechte verflagen werd er bij de hoger gelegen delen veel houtrot en verweerd hout geconstateerd. Omdat het pand zou worden afgewerkt in vol hoogglans moet de ondergrond van zeer goede kwaliteit te zijn. De voordeur staat in de transparant lak. Die hebben wij ‘afgebeten’ en vervolgens met ontweringswater behandeld om de verweerde delen schoon te krijgen.

De kleuren van de ramen en kozijnen corresponderen nu met het siermetselwerk rondom de kozijnen en het geheel is mooi in evenwicht.

Timmerwerk

Het timmerwerk bestaat uit het vervangen van onderdorpels, boeiboorden, kraaldelen van luifels, overstekken van balkons en de siergoot consoles, het restaureren van de voordeur en aanbrengen van drie puntsluitingen. De nieuwe houten onderdelen zijn gemaakt van Oregon Pine. Bij restauraties gebruiken we zoveel mogelijk de houtsoort die bij de bouw is gebruikt. De structuur van Oregon Pine komt overeen met die van het destijds gebruikte grenen. We komen  ook eikenhout en teakhout tegen. Vooral bij ramen met roedes zijn de roedes van eiken terwijl het frame van grenen is.

Bladgoud

Het hekwerk, bestaande uit bloemen en blaadjes, op de voordeur vertoonde sporen van bladgoud. En bijzonder detail! Omdat meerdere bloemen en blaadjes zijn beschadigd en niet goed waren hersteld hebben wij het hekwerk door een siersmederij laten herstellen. Het bladgoud is door ons aangebracht.

 

Fotos