088 999 50 00

ATVA – Energie besparende maatregelen

ATVA

Aan de Amsterdamse Marnixstraat staat het Amsterdamsch Tehuis Voor (ongehuwde) Arbeiders, het ATVA gebouw. Het in 1918 in gebruik genomen ATVA gebouw van de hand van architect Jan Ernst van der Pek is een icoon in de vooroorlogse sociale volkshuisvesting. Het bevatte destijds 360 eenpersoons slaapkamertjes met gemeenschappelijke ruimten. Het gebouw werd eind jaren zeventig van de vorige eeuw ingrijpend gerenoveerd en verbouwd tot woongebouw voor 171 één- en tweepersoons huishoudens, waarbij op diverse plaatsen asbest werd verwerkt.

Voorbeeld

 

Stadgenoot verhuurt de woningen vooral aan studenten. Door de ligging in de binnenstad zijn de woningen populair en voor een goede prijs verhuurbaar. Het inmiddels Rijksmonumentale ATVA gebouw is na bijna 40 jaar aan een grondige interne opknapbeurt toe. De focus ligt daarbij op veilig verwijderen van het asbest, moderniseren van de installaties, energiezuiniger maken van de woningen en het verbeteren van het wooncomfort.

Van Wijk Vastgoedonderhoud heeft voor dit alles een efficiënte aanpak uitgewerkt waarbij de volledige ontzorging van Stadgenoot en haar bewoners centraal staan en de veiligheids- en uitvoeringsrisico’s tot een minimum zijn terug gebracht.

Zo zou ATVA er volgens ons uit moeten zien: een eerbetoon aan een prachtig monument van de sociale volkshuisvesting mét het wooncomfort anno 2016. De bewoners in hun aangepakte en asbestveilige  woning straks over isolerende achterzetramen, waar nodig over gevelvoorzetwanden, de plafonds zijn volledig vernieuwd en geïsoleerd en verder zijn er nieuwe installaties voor verwarming, warm tapwater en ventilatie met warmteterugwinning. Dankzij een individuele energiemeter betalen de bewoners vanaf nu alleen nog maar voor de energie die zijzelf afnemen. Door dit alles zijn de woningen een stuk comfortabeler en energiezuiniger geworden en wordt gemiddeld het energielabel C gerealiseerd.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw project?

 

Laat het ons weten! Mail naar info@vanwijkvgo.nl of bel naar 088 999 50 00